Cazul SVB: masuri anuntate in SUA

Stire

Banca centrala si trezoreria americana anunta accesul imediat la toate depozitele de la Sillicon Valley Bank (SVB), plus alte masuri de sprijin sectorial.

Interpretare

  • Care sunt masurile anuntate?
    • Clientii vor avea acces la toti banii depusi la banca, incepand de luni, 13 martie. Masuri similare au fost anuntate si pentru o alta banca, Signature Bank. Nota: First Republic Bank a primit fonduri intre timp, prin alt aranjament, de la Fed si JPMorgan. Comunicatul autoritatilor promite ca niciun cost nu va fi suportat de platitorii de taxe.
    • Banca centrala a anuntat si un nou program (“Bank Term Funding Program”), care ofera credite pana la 1 an pentru banci, acceptand in garantie titluri de stat, obligatiuni bazate pe credite ipotecare si alte titluri de valoare.
  • Ce inseamna aceste masuri?
    • Masurile anuntate privind depozitele bancare inseamna accesul deponentilor inclusiv la fondurile peste suma minima asigurata prin Fondul de Garantare din SUA. Precizarea ca platitorii de taxe nu vor suporta costurile acestei masuri ramane de confirmat in practica, probabil prin vanzarea de active ale bancii sau imprumuturi garantate cu aceste active, posibil in conditii altele decat cele de piata.
    • “Bank Term Funding Program” inseamna ca bancile din SUA care se confrunta cu retrageri de depozite nu vor fi nevoite sa lichideze portofoliile de obligatiuni pe care le detin si sa marcheze pierderi semnificative in consecinta. In plus, termenul de imprumut este mai lung decat cel de 90 de zile ale imprumuturilor similare practicate de banca centrala.
  • Concluzia?
    • Masura reprezinta un sprijin al autoritatilor. Problemele cu care se confrunta SVB sunt specifice cazului respectiv (concentrare sectoriala si a activelor si pasivelor foarte mare, management defectuos al riscului de dobanda) si se urmareste evitarea contaminarii nejustificate a pietei. Subsidiara din Marea Britanie a SVB se pare ca va fi achizitionata de HSBC, potrivit unui anunt din aceasta dimineata. Potential pozitiv pentru EUR, ramane de vazut cum va reactiona piata. Priviti VIX si diferenta de randament 2 ani – 10 ani.

Links