Care este stadiul actual al preocuparilor si asteptarilor pietei?
Zona euro
- Principala poveste este cea legata de dobanzi. Deoarece BCE este vazuta ca fiind inca in urma cu ritmul de crestere a dobanzilor, cu efect direct pe cursul de schimb. Deci piata se uita atent la inflatie si declaratiile reprezentantilor BCE.
- Piata se asteapta la trei cresteri succesive de 0,25% in mai, iunie and iulie din partea BCE, datorita reducerii presiunilor asupra sistemului financiar si inflatiei de baza persistente (link aici).
- Exista in continuare posibilitatea unei cresteri de 0,50% in mai, dar preturile din piata includ asteptari de 0,32% pentru decizia din 4 mai. Cu alte cuvinte, majoritatea inca pariaza mai degraba pe 0,25%. De vazut raportarile pe inflatie in zona euro de saptamana aceasta, plus evolutia creditului bancar. Daca inflatia de baza si creditarea bancara nu dau semne clare de decelerare, s-ar amplifica probabilitatea unei cresteri mai mari a dobanzilor la EUR, cu impact pozitiv asupra EUR (link aici).
- Merita urmarite stirile pe inflatia din zona euro de saptamana aceasta. La acest moment, indicatorii de risc sistemic urmariti de BCE nu au atins un nivel preocupant, ceea ce sustine asteptarile mentionate mai sus (link aici).
SUA
- Principala poveste este cea legata de riscul de recesiune. Deoarece acest risc este determinat de magnitudinea efectului economic negativ al dobanzilor mari, prin reducerea creditarii si racirea pietei muncii. Deci piata este acum foarte atenta la declaratiile reprezentantilor Fed, la evolutia creditarii, a salariilor si somajului.
- Scade presiunea din sectorul bancar – o veste buna, judecand dupa rezultatele raportate de bancile mari pana acum pentru trimestrul I. Bancile care au raportat rezultate pe trimestrul I declara ca nu vad o reducere a activitatii consumatorilor care sa indice o recesiune in a doua jumatate a anului, si declara ca riscul eventual pare mai degraba de recesiune usoara (link aici).
- Piata muncii ramane solida, dar presiunile salariale pot fi reduse de o imigratie care prinde din nou viteza, la un nivel peste cel din 2019 (link aici). Numarul de angajati care isi schimba locul de munca a scazut, presiunea pe angajatori s-a redus, cel putin in sectorul financiar, conform declaratiilor din aceasta saptamana.
- Inflatia de baza ramane ridicata si nu decelereaza inca, in parte datorita costurilor cu locuintele, ceea ce sustine asteptarile ca Fed inca nu a incheiat ciclul de cresteri de dobanda. Insa efectul dobanzilor mari asupra economiei nu s-a produs inca pe deplin si inclusiv costul locuintelor da deja semne de relaxare (link aici) – de pilda, autorizatiile de construire au venit ieri sub asteptari (link aici). Conditiile de creditare s-au inasprit considerabil si, alaturi de dobanzile mari si slabirea pietei imobiliare, genereaza riscuri pentru economie (link aici). Din acest motiv, analistii considera ca Fed probabil va creste dobanda cu 0,25% in mai (link aici), iar apoi va scadea dobanzile la USD in trimestrul IV (link aici); in concluzie, slaba sustinere pentru cursul USD.
- Rezultatele financiare raportate pana acum de marile companii nu au surprins in mod hotarator piata in nicio directie, de unde si reactia neutra pe ansamblul bursei pana acum. Dar urmeaza si alte rezultate care vor fi atent urmarite in zilele urmatoare (vezi aici lista principalelor raportari din aceasta saptamana).
Romania
- Principala poveste este cea legata de inflatie si cresterea economica.
- Somajul ramane scazut, insa intentiile de angajare se modereaza, de asemenea. Cresterile salariale arata destul de bine fata de inflatie, care este prognozata de macroeconomisti sa scada sub 10% din toamna. Vedeti aici de ce se asteapta o scadere notabila a ratei anuale a inflatiei in aprilie si mentinerea de catre BNR a ratei actuale de dobanda la RON pana la sfarsitul lui 2023.
- Comertul alimentar rezista bine din acest motiv. Dar consumatorii au fost mai prudenti cu cheltuielile nealimentare, unde volumele de vanzari au scazut. Aceeasi tendinta de prudenta se vede si in decelerarea cererii populatiei pentru credite. Aveti aici o alta analiza care considera ca oamenii isi vor recapata increderea cam dupa doua trimestre in care salariile lor vor fi crescut peste inflatia aflata in scadere.
- Este foarte important pentru Romania sa nu rateze fondurile europene din PNRR si reformele necesare aferente acestui obiectiv. Costurile de oportunitate ale ratarii reformelor si fondurilor ar fi mari si de durata. Tensiunile geopolitice vor continua mult timp, iar Romania este pozitionata atat riscant, cat si ofertant din acest punct de vedere. Romania este privita pozitiv si optimist zilele acestea, sa nu ratam si acest tren.