De Sfintele Pasti

Stirea cea mai importanta

Sa ne iubim unii pe altii. Astazi este ziua sperantei ultime, a luminii, a curajului si a bunatatii. Sa zicem fratilor si celor cu opinii diferite. Ziua Învierii ne aduce si indemnul ca cei care vor sa conduca sa fie slujitorii celorlati, universalitatea drepturilor omului indiferent de apartenenta, demnitatea egala a fiecarui om si libertatea individuala de a alege. Lumea a fost schimbata fundamental in bine prin curajul, sacrificiul si exemplul personal a unei maini de oameni obisnuiti dintr-un colt uitat de imperiu. Sa ne bucuram de Sfintele Pasti ale Domnului. Hristos a înviat!

Cum se face o societate mai buna?

In mod special, cu aceasta ocazie, pentru cei care se intreaba cum se face o societate mai buna: binele se face numai voluntar. Binele facut cu forta nu este bine. Nu de alta, dar cine hotaraste ce este bine? Dupa ce criterii? Cine garanteaza ca cel care vrea sa impuna “binele” cu forta este mai inteligent, mai informat, mai de buna credinta si fara conflict de interese in comparatie cu cei carora vrea sa le impuna acest “bine”? Marile nenorociri – razboiul, genocidul, fundamentalismul, comunismul, nazismul, plus alte “-isme” la moda astazi – au fost savarsite de oameni aroganti si ignoranti in acelasi timp, care considera ca “binele” le apartine si trebuie impus cu forta celorlalti.

Daca te trezesti ca visezi des la actiuni radicale de forta sau oprimarea punctelor de vedere opuse tie, pentru a schimba societatea “in bine”, mai gandeste-te, in lumina Sfintelor Pasti, care reprezinta tocmai opusul acestui mod de gandire. Hristos nu a impus binele nimanui, a ajutat pe cei in nevoie si numai la cerere si doar a indemnat si educat oamenii sa isi doreasca sa faca binele de buna voie, in deplina libertate de alegere personala, in dezbatere directa si fara oprimarea punctului de vedere opus. Hristos a facut singurul lucru care convinge fundamental si cu respect pe ceilalti: a dat exemplu personal. Daca vrei sa schimbi lumea in bine cu adevarat, ai o singura cale de a o face: prin exemplu personal. Arata-ne tuturor celorlalti cum se face. Te vom urma, daca ne dovedesti ca stii, vrei si poti sa faci binele pe care il predici noua celorlalti. Viata merita consumata pe a construi ceva, nu pe a lupta impotriva a ceva.

Iata aici un speech cat se poate de progresist al Sfantului Vasile cel Mare, rostit probabil la anul 368 in Anatolia, “Cuvantare catre bogati“. Indemna la o redistribuire radicala a avutiei din societate, in vreme de criza si seceta. Dar nu cu forta. Ci incercand sa convinga moral oamenii sa isi iubeasca aproapele mai mult decat niste pietre. Iar autorul discursului a dat exemplu personal: si-a donat averea si este fondatorului conceptului modern de spital, daca nu stiati deja. Iar daca faceti abstractie de cateva nuante ce tin de starea societatii de atunci, acest discurs poate fi rostit si astazi la TV oricand.

Un exemplu de pastorala scurta

Dar cel mai bine construit speech il aveti aici, alcatuit dupa toate canoanele, care se leagana lateral in fiecare fraza, este al Sfantului Ioan Gura de Aur, din aceeasi perioada, secolul IV: “Cuvant la Invierea Domnului“. O cuvantare foarte scurta si de mare efect, cum poate ar fi frumos sa avem in pastoralele noastre de sarbatori. De aceea a si fost numit “Gura de Aur” si apoi a murit oropsit si exilat, fiindca era extrem de eficient in exprimare, incoruptibil si ridica populatia imediat impotriva nedreptatii. Este, probabil, cea mai frumoasa omilie pe care o puteti auzi in biserica. Asa de bine este facuta, ca se citeste in fiecare an, de aproape 1,700 de ani. Are si toate beneficiile educatiei elenistice clasice, inclusiv in oratorie si speech-writing, pentru amatorii de comunicare de astazi.