Cum o duce sectorul de tehnologie?

Stire

Multe companii majore din sectorul de tehnologie au publicat rezultatele financiare pe trimestrul IV.

Interpretare

  • Rezultate mai slabe pentru electronice, comert online, servicii de cloud, reclama online. De ce?
    • Vanzarile din online au decelerat din trei motive: (a) efectul negativ asupra cererii al incertitudinii economice, inflatiei si dobanzilor mari, (b) reechilibrarea dintre vanzarile in online si cele din magazinele fizice, dupa eliminarea restrictiilor din pandemie, (c) stocurile mari ale comerciantilor de electronice de teama blocajelor in aprovizionare dupa pandemie s-au dovedit uneori excesive in a doua jumatate a anului fata de cererea reala.
    • Reclama digitala reflecta si evolutia cererii solvabile, in contextul inflatiei si dobanzilor ridicate. Ca regula generala, atunci cand cererea scade, primele cheltuieli reduse ale firmelor sunt cele cu caracter temporar discretionar si care nu tin strict de procesul de productie. Serviciile de cloud sunt o functie de investitiile companiilor, care au inregistrat o decelerare.
  • Cheluieli mari cu platile compensatorii pentru concedieri sunt percepute mai degraba pozitiv de investitori. De ce?
    • Marile companii de tehnologie au anuntat mari reduceri de personal in ultima luna. Nota de plata pentru salariile compensatorii este mare, insa investitorii acorda mai multa importanta economiilor de costuri viitoare din aceste concedieri.
    • Valoarea acestor companii este data de ritmul estimat ridicat al cresterilor viitoare de cash flow, care va fi sustinuta de cheluieli salariale mai mici. Aceasta cu atat mai mult cu cat cheluielile salariale sunt principalele costuri, iar in companiile de acest fel, cu mare succes si mult cash, uneori tind sa angajeze prea multi oameni si sa investeasca in prea multe proiecte laterale.
    • Faptul ca reducerile de personal au fost semnificative au fost interpretate de piata tot pozitiv, ca un semnal ca managementul acestor companii s-a maturizat si este capabil si de decizii dificile de eficientizare, nu doar de investitii masive pe crestere.
  • Principalul factor determinant pentru performanta bursiera a sectorului ramane nivelul dobanzilor; urmariti asteptarile privind evolutia ratelor de politica monetara ale Fed si BCE. De ce?
    • Asteptari de crestere mai mare a dobanzilor sunt negative pentru evaluarile sectorului de tehnologie si invers. Explicatii aici si aici.

Links