Piata dupa deciziile Fed si BCE

Stire

Fed a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu 0.25% si BCE a majorat dobanda cu 0.50%.

Interpretare

  • Stirile sunt pozitive pentru piata. Motivele le-am prefatat deja, inainte de aceste stiri, aici. Pozitiv si pentru actiunile de pe bursa, si pentru pretul obligatiunilor. De ce? Au fost reconfirmate asteptarile pietei ca suntem foarte aproape de nivelul maxim al dobanzilor. Cu alte cuvinte, costul banilor ar putea scadea mai curand decat se credea anterior.
  • Ce actiuni beneficiaza mai mult? Sectorul de tehnologie. Adica actiunile de pe bursa care sunt expuse la cash flow cu crestere rapida anticipata in viitor si/sau cu venituri semnificative in valuta. De ce? In primul rand, pretul actiunilor companiilor reprezinta valoarea actualizata a cash flow-ului viitor estimat al acelor companii; factorul de actualizare depinde inclusiv de dobanzi, iar scaderea lui mareste automat valoarea companiei, cu atat mai mult cu cat cash flow-ul respectiv este mai departe in viitor. In al doilea rand, daca dolarul pierde din valoare fata de alte valute, raportarile financiare in echivalent dolari ale companiilor multinationale cu venituri mari in alte monede vor creste, rezultand un multiplu de evaluare mai atractiv. Din aceleasi motive, actiunile din tehnologie sunt si mai volatile in contextul actual.
  • De ce beneficiaza si obligatiunile? Piata se asteapta la o scadere a dobanzilor, in consecinta pretul obligatiunilor creste. Este o relatie matematica. Chiar si obligatiunile de stat din zona euro, precum cele germane inregistreaza randamente in scadere recent, in pofida continuarii cresterilor de dobanda ale BCE si a mesajelor de avertizare ale acestei institutii. De ce? Fiindca piata mizeaza pe stoparea curand a acestor majorari si nu pare a crede ca dobanzile vor ramane ridicate multa vreme.
  • Ce trebuie urmarit maine? Locurile de munca neagricole din SUA, care vor fi raportate maine, 3 februarie. Evolutia pietei muncii are o mare influenta asupra politicii Fed si va impacta asteptarile pietei, cu potential efect semnificativ asupra preturilor din piata (actiuni si obligatiuni), daca raportarea va fi o supriza semnificativa.
  • Atentie! Acestea sunt intepretarile si asteptarile pietei la acest moment. Situatia este fluida si trebuie reevaluata continuu, doarece piata isi ajusteaza asteptarile si, in consecinta, preturile in functie de fiecare noua informatie relevanta. De aici si nevoia de a urmari constant fluxul informational, de a identifica acele informatii care au impact major si de a le interpreta implicatiile in cheia potrivita.

Links