Datele din SUA indica decelerare

Stire

Vanzarile cu amanuntul, productia industriala si inflatia la producator in SUA pe decembrie indica decelerarea economiei.

Interpretare

  • Ce spun stirile? Vanzarile cu amanuntul au scazut cu 1.1% lunar, mai rau decat asteptarile pietei. Productia industriala a scazut cu 0.7%, a treia scadere lunara consecutiva si mai mult decat asteptarile. In plus, valorile acestor indicatori pentru noiembrie au fost ajustate in jos fata de raportarile anterioare, indicand o decelerare mai sustinuta. Preturile la producator au scazut cu 0.5% lunar, inca o indicatie a tendintei de scadere a inflatiei.
  • Ce nu spun stirile? Vanzarile cu amanuntul nu includ chetuielile pe servicii precum calatoriile, chiriile sau utilitatile; ramane de vazut in restul raportarilor din ianuarie daca o parte din cheltuielile pe bunuri nu cumva s-a reorientat catre servicii. In plus, retailerii facusera stocuri prea mari fata de cerere si au oferit discounturi semnificative inca din octombrie, inaintea sarbatorilor, ceea ce i-a convins pe consumatori sa achizitioneze produsele mai devreme in cursul anului.
  • Ce merita urmarit in continuare? Disparitia locurilor de munca apare mai tarziu in cursul decelerarii economice; urmatoarele raportari pe somaj vor fi foarte importante, deoarece o inrautatire semnificativa a pietei muncii ar indica o recesiune deja existenta. De urmarit si riscul riscul ca inflatia sa creasca din nou pe parcursul anului, din cauza redeschiderii Chinei (cerere mai mare pentru materii prime) si reducerii unor capacitati de productie datorita preturilor la energie si eventualei recesiuni.
  • Care sunt implicatiile? Negativ pentru USD si bursa americana, pozitiv pentru titlurile de stat americane. Pe termen scurt, stirile cresc asteparile de recesiune si le reduc pe cele privind cresterea dobanzilor.

Links