BCE va continua cresterea dobanzilor

Stire

Minutele intalnirii de politica monetara a Bancii Centrale Europene din decembrie si declaratiile de la Davos ale lui Christine Lagarde publicate azi arata intentia BCE de a continua hotarat cresterea dobanzilor.

Interpretare

  • Care sunt mesajele principale? Dobanzile trebuie sa creasca semnificativ intr-un ritm sustinut si constant pentru a aduce inflatia inapoi la tinta de 2%. Minutele mentioneaza pasul de crestere de 0.5% ca fiind potrivit, date fiind incertitudinile economice si evolutia preturilor de baza. ECB considera prea optimiste asteptarile pietei privind iminenta schimbare de directie a bancilor centrale privind dobanzile si scaderea acestora in curand. Este remarcata rezistenta la socuri peste asteptari a economiei europene, iar scenariul de baza al BCE in decembrie era cel al unei recesiuni scurte si superficiale in ultimul trimestru din 2022 si primul trimestru din 2023.
  • Care sunt implicatiile? Pozitiv pentru EUR in raport cu USD, negativ pentru unele titluri de stat din zona euro. Asteptarile pietei acum par a fi de cel putin inca doua cresteri de dobanda de 0.5% in sedintele din februarie si, respectiv, martie. Asteptarile privind momentul in care BCE va incepe sa reduca dobanzile sunt amanate pentru 2024 sau mai tarziu.

Links