Stire
Bursele au avut tendinta de scadere dupa 3 februarie si acum au o volatilitate in crestere. De la risk-on, am migrat spre risk-off. Ce inseamna, ce merita urmarit si ce impact ar avea, in comentariul de mai jos.
Interpretare
- De unde scaderile recente?
- Din cauza riscului crescut de dobanzi ridicate de dupa 3 februarie. Am comentat asupra acestui risc, prefatand tendinta respectiva aici, la acel moment. Marea supriza de pe piata muncii din SUA de atunci a dat un semnal major pietei. Aproape toate raportarile economice din SUA si Europa de dupa aceasta data au intarit aceasta perceptie.
- Preturile bursiere depind acum covarsitor de asteptarile pe dobanzi. Orice stire care arata crestere economica si/sau persistenta inflatiei de baza sustine asteptarile privind cresterea dobanzilor si, in consecinta, are un efect negativ asupra bursei. Vestile bune sunt vesti proaste, in esenta. Acest comportament al pietei va persista atat timp cand investitorilor le pasa mai mult de riscul de dobanzi ridicate decat de perspectivele mai bune de profit ale companiilor listate pe bursa.
- Cum sa va dati seama daca piata se teme sau are curaj?
- Indicele de volatilitate VIX din SUA este un “indicator al fricii” de pe piata. Matematic, reprezinta volatilitatea pe 30 de zile implicita a indicelui S&P500. In esenta, daca acest indicator creste, inseamna ca piata fuge de risc si invers. Nivelul critic care semnealeaza o miscare semnificativa este media VIX pe termen lung, adica 30. La acest moment, VIX a crescut fata de sfarsitul anului trecut, la 21-23, ceea ce inseamna o preocupare in crestere. Un nivel de sub 20 inseamna relaxare fata de risc, un nivel peste 30 inseamna ca investitorii fug de investitiile riscante.
- Ce performeaza mai bine cand piata are curaj sau cand se teme?
- Performeaza mai bine cand piata are curaj (risk-on): actiunile companiilor din sectoarele ciclice (cele care merg in tandem cu economia, precum restaurante, hoteluri, turism, linii aeriene, mobila, produse de lux, industria auto), actiunile companiilor mai mici, actiunile companiilor a caror valoare sta in promisiuni de cresteri mari in viitor (precum cele din sectorul de tehnologie).
- Performeaza mai bine cand piata se teme (risk-off): actiunile companiilor din sectoarele defensive (cele care raspund nevoilor de baza, precum utilitati, sanatate, bunuri de larg consum), actiunile companiilor mai mari, actiunile companiilor a caror valoare sta in capacitatea deja demonstrata de a produce rezultate financiare solide pe termen scurt.
- Ce vine in ajutorul preturilor bursiere?
- Apetitul investitorilor persoane fizice. Investitorii institutionali (fondurile de investitii de diverse categorii, cu decidenti profesionisti) sunt in piata si au participat la raliul recent de pe burse, dar sunt mult mai prudenti decat investitorii individuali, care au fost cei mai agresivi cumparatori de actiuni in ultimele luni. De ce au cumparat agresiv? De teama sa nu rateze un nou raliu al pietei, ca in trecut.
- Rascumpararile de actiuni proprii de catre companii. Multe companii au alocat fonduri pentru rascumparari ale propriilor actiuni, ceea ce echivaleaza cu o plata suplimentara de dividend si poate avea efecte pozitive suplimentare pentru investitorii lor pe bursa. Rascumpararile (buy backs) au atins maximul ultimelor doua decenii.
- Asteptari mai bune de profituri. Stirile recente arata consumatori care continua sa cheltuie si firme care continua sa angajeze si sa investeasca. Profituri mai mari in viitor vor reduce multiplii de tranzactionare.
- Care sunt riscurile in continuare?
- Persistenta inflatiei si/sau scaderea economica. Inflatia de baza persistenta ar duce la dobanzi mari pe o perioada mai lunga, ceea ce este negativ pentru bursa (din cauza ratelor de actualizare mai mari pentru evaluarea companiilor). Reducerea inflatiei poate veni cu scadere economica, ceea ar reduce profiturile firmelor si ar creste multiplii de tranzactionare, ceea ce este negativ pentru bursa.
- Stirile relevante de astazi (vezi aici) indica persistenta inflatiei. Vanzarile de locuinte in cursin SUA au crescut cel mai mult din iunie 2020. Comenzile de bunuri de folosinta indelungata au crescut peste asteptari. Dar asta inseamna si ca firmele continua sa investeasca. Iar multe declaratii ale sefilor de companii din ultima saptamana indica faptul ca reusesc sa gaseasca noi angajati mai usor, ceea ce ar putea fi un semn incurajator.
- Riscul geopolitic. Am atras atentia in mod repetat ca riscul geopolitic nu este facturat semnificativ in pretul bursier. Acum abia incepe sa fie reflectat, dar situatia este fluida. Razboiul din Ucraina si relatiile SUA-China sunt principalele surse de risc pentru piata. Orice imbunatatire sau inrautatire notabila pe aceste doua subiecta va misca mult piata.
- Persistenta inflatiei si/sau scaderea economica. Inflatia de baza persistenta ar duce la dobanzi mari pe o perioada mai lunga, ceea ce este negativ pentru bursa (din cauza ratelor de actualizare mai mari pentru evaluarea companiilor). Reducerea inflatiei poate veni cu scadere economica, ceea ar reduce profiturile firmelor si ar creste multiplii de tranzactionare, ceea ce este negativ pentru bursa.
- Cand se schimba tendinta pe burse?
- Cu mult inainte se se schimbe economia. Pretul pe bursa este o functie de asteptarile de viitor, nu de trecut sau situatia prezenta. Cei de pe piata anticipeaza tot timpul si reflecta aceste anticipari in pretul pe care il liciteaza. Preturile cresc mult (empiric, cu luni de zile) inainte ca economia sa isi revina; si invers.
- Piata creste tocmai cand toate stirile sunt negative si pesimismul este maxim; si invers. De ce? Pentru ca la acel moment, practic se termina vanzatorii. Daca pesimismul este maxim pe fond de stiri negative continue, inseamna ca mai toti care aveau de vandut au vandut. Ce urmeaza dupa ce se termina vanzatorii? Creste pretul. La fel, piata scade cand optimismul devine exuberant: toti care aveau posibilitati sa cumpere au cumparat, iar acum pretul va scadea, in lipsa de noi cumparatori. Profesionistii stiu aceste adevaruri simple si se pozitioneaza in consecinta, insa nu este usor sa nu te lasi contaminat de sentimentul general.
Links