Climatul de afaceri in Germania

Stire

Indicele Ifo al climatului de afaceri din Germania pe ianuarie a fost de 90.2 (fata de 86.6 in decembrie).

Interpretare

  • Care este sentimentul pe sectoare? Climatul de afaceri s-a imbunatatit si arata o incredere mai mare in viitor a firmelor germane. Tot astazi a fost pubicata si prognoza economica a guvernului german, care anticipeaza o crestere de 0.2% a PIB in 2023, fata de o contractie de 0.4% asteptata anterior. Conform indicelui Ifo, industria are incredere ca productia va creste in lunile urmatoare, serviciile sunt mai putin pesimiste desi momentan situatia nu este satisfacatoare (mai ales in transporturi si logistica), iar comertul cu amanuntul declara situatia “usor pozitiva”.
  • Care este interpretarea stirilor? Cresc asteptarile pietei ca Germania sa evite recesiunea in acest an sau sa se confrunte cu o recesiune scurta si superficiala. Asteptarile de recesiune din ultimul trimestru al anului trecut au fost atenuate in mod repetat de datele din decembrie si ianuarie (am comentat asupra respectivelor semne pozitive din ianuarie aici si aici). Rationarea consumului de gaze naturale era principalul risc pentru industria germana, scenariu care pare ca a fost evitat pentru aceasta iarna. In principiu, stirea este inca un argument in favoarea asteptarilor privind divergenta de politica monetara dintre BCE si Fed, pozitiva pentru apetitul de risc in zona euro.
  • Care sunt, totusi, riscurile? Economia germana a beneficiat de un masiv pachet de sprijin guvernamental, iar rezultatul a fost, deocamdata, numai stoparea declinului si stagnarea raportata pentru decembrie. Efectul dobanzilor ascendente asupra cererii si pietei imobiliare inca ramane de vazut in 2023; conform raportului Ifo de astazi, domeniul constructiilor este doar mai putin pesimist, in timp ce se confrunta cu o situatie in declin momentan. Si, desigur, riscul geopolitic.

Links