Intrebare
Ce asteptari par reflectate in preturile din piata internationala?
Raspuns
- Risc de recesiune mai redus. Majoritatea analistilor mizeaza pe o recesiune scurta si relativ superficiala in 2023. Pana in ianuarie, asteptarile erau de o astfel de recesiune in prima jumatate a anului in Europa si in a doua jumatate a anului in SUA. Stirile pozitive din ianuarie au mai redus asteptarile de recesiune: piata muncii inca solida cu risc mai scazut de somaj (dar risc de somaj in crestere dupa trimestrul II), sprijinirea consumatorilor prin masurile luate de guverne (dar acest sprijin va fi redus in continuare), iarna blanda si preturile energiei in scadere, redeschiderea Chinei. Ramane de vazut cum vor gestiona guvernele deficitele si datoriile, dar nu pare a fi principala preocupare a pietei acum.
- Piata energiei in curs de ajustare. Incredere in capacitatea pietei internationale de a fi suficient de flexibila in continuare pentru a redirectiona fluxurile de combustibili (in principal diesel) rapid si eficient si dupa impunerea limitarilor de pret pentru petrolul rusesc in februarie.
- Fara schimbari majore bruste in razboiul din Ucraina. Nici colapsul iminent al uneia din parti, nici o extindere a conflictului, nici incheierea conflictului in curand, in orice mod.
- Atingerea unui maxim al dobanzilor de politica monetara in 2023. SUA este vazuta ca mai avansata (de obicei are o politica monetara mai flexibila si rapida), Europa putin in urma. SUA a inceput sa creasca dobanzile mai devreme si mai abrupt, Europa se considera ca mai are de recuperat in cresterea dobanzilor, ceea ce a contribuit la recenta apreciere a EUR in raport cu USD.
- Reorientarea investitiilor bursiere catre actiunile de valoare, dinspre cele de crestere. Dobanzile mici au fost foarte favorabile pretului actiunil la companii cu ritmuri prognozate de crestere foarte mari in viitor. Noul context al dobanzilor ridicate face ca piata sa prefere companiile care produc cash flow mai aproape de prezent, nu intr-un viitor indepartat. Bursele europene si din pietele emergente au mai multe companii listate din aceasta categorie, spre deosebire de piata americana, cu mai multe companii de crestere, precum cele Tech. De aici si recenta performanta mai redusa a bursei americane fata de cele europene sau emergente. Dar volatilitatea ramane ridicata.
- Scaderi de pret sau de volume pe piata imobiliara, insa nu o criza semnficativa. Motivele invocate de stiri in sprijinul acestor asteptari: gradul de indatorare mult mai redus si raportul mai favorabil dintre veniturile personale si preturile caselor decat in 2008, faptul ca scaderile de pana acum inca nu au anulat cresterile de pret din pandemie in multe cazuri. Abunda si stirile care subliniaza ca riscurile raman semnificative.
- Atentie! Nu inseamna ca aceste asteptari sunt unanime, rezonabile sau ca asa se va intampla. Exista multe opinii contrare si riscurile sunt mari. Cele de mai sus sunt observatii bazate pe stirile relevante din piata si evolutia recenta a preturilor. Acestea par a fi asteptarile generale ale pietei la acest moment, asteptari care sunt in continua schimbare. Daca rezumatul de mai sus reflecta cu adevarat consensul pietei, inseamna ca un eveniment care nu corespunde acestor asteptari are potentialul de a misca piata semnificativ. Inainte chiar de orice eveniment, daca aceste asteptari se modifica, proababil ca si preturile din piata vor reactiona, in consecinta.
Links
- Economists in WSJ Survey Still See Recession This Year Despite Easing Inflation – WSJ
- European Assets Are Now All the Rage as US Markets Sputter – Bloomberg
- European stocks shine on lower energy prices and China boost – FT
- BlackRock CEO Larry Fink weighs in on recession probability, US debt default – Fox Business
- S-ar putea oare ca recesiunea îndelung prevestită să nu se materializeze pur şi simplu? – ZF